Lasersvetsning

Att skapa i olika material

Att skapa i olika material

För dig med en kreativ och pysslig ådra finns det säkert inget material du inte har testat. Pysslar du med stort och smått? Med hårt och mjukt? Att sammanfoga olika typer av material är inte alltid så enkelt. På vissa hobbybutiker finns specialutrustning och många använder limpistoler för enklare sammanfogning. Men vill du skapa något hållbart och beständigt så duger ju inte det. Vill du kunna sammanfoga olika material som exempelvis aluminium och koppar så ska du definitivt testa lasersvetsning. Denna teknik medför många nya möjligheter, bland annat går det väldigt fort jämfört med traditionell svetsning.

 

Snyggt, snabbt och inte så varmt

Lasersvetsning går som sagt väldigt fort och det är en av fördelarna. Eftersom det blir en väldigt lokal uppvärmning av lasern så påverkas inte materialet så mycket som med andra svetstekniker. Därför går det att svetsa i fler typer av material och i känsligare material såväl som riktigt tunna material. En annan fördel är att jobbet går betydligt fortare då lasersvetsen är snabb och inte skapar så mycket värme så materialet behöver vila. Det går dessutom bra att fästa material av olika tjocklekar mot varandra. En grov och stabil stomme kan lätt få tunna och smidiga detaljer då de svetsas ihop med laser.

 

 

Svetsa där det är trångt

Även i små detaljer och i trånga utrymmen vinner lasersvetsar mot sina kusiner. Då lasersvetsen är smal och inte kräver så stora redskap kan den med små munstycken krypa in på trängre platser. När du behöver sammanfoga riktigt små detaljer och det inte får bli en stor blaffig svetsfog finns inga alternativ. Teknikprylar och husgeråd är bra exempel på smidiga produkter som gärna svetsas samman med hjälp av robotar och laser. Vill du som privatperson ha hjälp med lasersvetsning kan du vända dig till exempelvis  https://www.lasertechyag.se/tjanster/laser/lasersvetsning.html