tandläkare

Ett besök till tandläkaren

Ett besök till tandläkaren

Att besöka tandläkaren är något som alla måste göra någon gång i livet. Första besöket för tandvård sker hos en tandhygienist för bedömning, om det sedan upptäcks ett hål eller annat som kräver expertis skickas man vidare till en tandläkare. Numera kan man även gå till tandläkaren för att bleka tänderna, eller få utprovat en bettskena om man gnisslar tänder på nätterna. Tandläkare har en lång utbildning och mycket praktisk erfarenhet innan de får lov att jobba som tandläkare. Det krävs en legitimation för att få inneha yrkestiteln tandläkare, vilket gör att patienterna kan känna sig trygga med vem de överlämnar sig till i tandläkarstolen.

 

 Hantera tandläkarskräck

Vissa personer har tandläkarskräck och undviker helst att gå till tandläkaren eller tandhygienisten, det kan därför gå flera år mellan besöken även om det anses vara olämpligt. Då upptäcker man inte hål i tid vilket gör att de blir djupare och det krävs mer arbete för att laga hålet. Det byggs även på tandsten mellan tänderna som tandhygienisten har till uppgift att rensa bort när man går dit. För att få hjälp med sin tandläkarskräck kan man behöva gå i terapi eller ta ett lugnande preparat innan ett besök.

 

 Gå för att förebygga problem

Vill man gå till en privat tandläkare finns det tandläkare järfälla som är utbildade och professionella inom sitt yrke. Det rekommenderas att gå på regelbundna undersökningar för att upptäcka eventuella problem i tid. Tandläkaren kan upptäcka om tänderna har slitits ner i munnen och då bedöma att man behöver en bettskena. Oftast beror slitningar på att man gnisslar tänder och att tänderna slits ned av gnidningarna. Tandsten kan i värsta fall leda till tandköttsinflammation och ibland kan det vara bra att gå till en tandhygienist för att få bort all tandsten samt att få tips och råd på hur man kan undvika detta i framtiden.