single-image

Lås oss prata om prostatan

Alla med en penis på kroppen har en prostata. Prostatan består av en körtel runt urinröret som befinner sig mellan just mannens Peter-Niklas och dess urinblåsa. Prostatans funktion är att den hjälper spermierna att ta sig fram när det väl är dags för de små simmarna att bryta sig ut från familjelyckan. Du som läser det här var en gång en spermie och kan därför tacka din pappas goda prostata för att du lyckades ta dig fram och ta dig ut för att ta dig in någon annanstans. Slutligen tog du dig ut igen och föddes som en människa.  

 

Gör en rutinkontroll 

När man blir äldre är det väldigt vanligt att man börjar få problem med sin prostata. Av den anledningen bör man alltid rutinmässigt gå hos en läkare och kontrollera sin prostata när man kommit upp i åtminstone 40-årsåldern. Det är bara fördelar med att göra en sådan check även innan man hunnit få prostata besvär och problemen börjar. Det som alltså händer med åren är att prostatan växer och blir större och därmed trycks mot urinröret. Det är denna process som gör att man får svårare att kissa, vilket kanske är det vanligaste symptomet på prostatabesvär.  

 

 

Behandla prostataförstoring tidigt 

Prostataförstoring kan vara både godartad och elakartad. Är man uppmärksam på symtomen är det oftast lätt att upptäcka och behandla så snabbt som möjligt. Några av de symptom som du ska vara uppmärksam på är en svagare kisstråle och en känsla av att det är svårare att kissa överlag. Du blir kissnödig betydligt oftare än tidigare och det känns samtidigt som att du aldrig riktigt kissar klart. Är detta någonting du relaterar till så kan det vara att rekommendera att du uppsöker en läkare. Det finns idag god behandling att få för prostataförstoring och därför heller ingen tid att förlora.

Leave a Comment

Your email address will not be published.