Örter

Örter – nyttigt ogräs

Örter – nyttigt ogräs

Vad är egentligen en ört och hur skiljer den sig från träd och buskar? Om man tittar i ett lexikon efter betydelsen så får man veta att en ört är en växt med oförvedad stam. Oförvedad? Vad är det för märkligt ord? Till att börja med kan man säga att det har det med ved att göra. Ännu mer förvirrad? Läs vidare! Motsatsen till ordet oförvedad är förvedad, vilket innebär att växten har stam, med ved invändigt och bark utvändigt. Träd och buskar är förvedade, men det är alltså inte örter. Deras kropp står inte kvar i flera år som växter och träd kan göra, utan vissnar så småningom. Åtminstone ovan jord. Det finns en del undantag, men de flesta örter fungerar på detta sätt. 

 

Örter i matlagningssammanhang

Kanske tänker du på kryddörter eller kryddväxter när du hör ordet ört. Det som man använder för att göra maten lite mer smakrik, och som finns i både torkad och färsk form. Att kalla dessa smaksättare för ört är dock lite missvisande, eftersom kryddor även kan komma från växter och mineraler. Man pratar även om medicinalväxter eller läkeväxter, där örter emellanåt kan ingå. Detta är växter som används som läkemedel. I Sverige benämner vi ofta den här typen av läkemedel som kosttillskott, eftersom det inte sällan saknas vetenskapliga belägg för dess effekt. 

 

 

En folklig medicin

Läkande örter har dock använts i årtusenden och än idag är det många som använder dem för att förebygga eller bota olika typer av besvär. I flera länder är tilltron till naturläkemedel stor, som i Kina. Hos oss i Sverige växer många av dessa örter växer vilt på gräsmattan eller ängen, och är en billig medicin för den som har tilltro till dessa naturmedel. Men man kan såklart även skaffa dem i hälsokostbutiker, till exempel här: http://www.halsopreparat.se/orter-50ml/category/51003034419