Restaurang

Resturang med stor vinkännedom

Resturang med stor vinkännedom

En härlig middag med trevligt sällskap samt god mat och dryck är något man kan leva på länge. Att tillsammans avnjuta underbara smaker är en väldigt trevlig och social upplevelse. Men hur funkar det med mat och dryck, vad ska man tänka på när man ska välja vin till maten? En bra grund kan vara att få förståelse för hur vinet reagerar med våra 5 olika grundsmaker. 

Söt mat mildrar sötman eller fruktigheten i vinet. I vita viner förstärks syrlighet samt bitterhet och i röda viner upplevs bitterhet och strävhet starkare. Syrlig mat tar bort mycket av det syrliga i vitt vin och mildrar det röda vinets strävhet. Sälta i maten kan helt ta bort (eller åtminstone mildra) syrligheten i vita viner, strävheten i röda viner mildras och vinerna upplevs fruktigare. Besk mat förstärker smaken av beska och strävhet i röda viner, detta på grund av att när garvsyran i vinet möter bitterheten förstärker de varandra. Vita viner däremot passar oftast bra till mat med bitter smak. Umami rätter förstärker bitterhet och strävhet i vinet. Vita viner kan fungera men det finns risk för en syrlig bismak. Rödvin kan vara kraftfullt nog att balansera smaken men även här finns det risk för den syrliga bismaken, ett strävt rött vin blir strävare.

Visa råvaror passar dock inte alls med vin om de får dominera rätten för mycket, ofta är det för feta, för rökta, för salta, för söta eller för kryddiga råvaror som är svåra att kombinera. Man kan dock skapa en brygga genom att kombinera den ”svåra” råvaran med en råvara som passar väldigt bra med vin. Här kommer proffsen in i bilden. Även fast man lär sig dessa regler så kan det vara svårt att få till dem i praktiken, då kan det vara bra att gå till människor som vet precis hur man ska göra för att få fram optimala smaker både i mat och vin. Hos Verovin har de just den kunskapen och dessutom tillgång till cirka 400 olika viner. Läs mer och boka bord på https://verovin.se/.