single-image

Rördragning i samband med renovering

Något som inte går att undvika när man bygger eller renoverar ett hus är just rördragning. Det är  någonting man kan göra själv om man har rätt utbildning och är händig, eller så får man anlita en professionell hantverkare som kan licenssvetsning och får jobbet gjort på ett tryggt och säkert sätt.

 

Vad är rördragning?

Rördragning rör sig om precis vad det låter som – att sätta in och installera nya rör i delar av huset där större förändringar (så som renoveringar) ska komma att ske. Detta gäller främst sådant som badrum och kök, då en renovering ofta innebär att man kanske inte längre vill ha handfatet där det tidigare stod, eller så kanske man vill flytta diskhon till en annan del av köket. Att dra om rör brukar behövas framförallt i äldre hus, då standarderna för hur man vill ha sitt kök och/eller badrum har förändrats relativt mycket genom åren. Svetsning kan komma att behövas och bör göras av en svetsare med svetslicens. 

 

 

Anlita professionell hjälp

Om man själv är snickare eller har erfarenhet av att fixa hemma och/eller lägga rör. Då kan man möjligtvis köpa hem allt material som behövs och själv ta itu med uppgiften. Det blir mest troligt billigare än om man väljer att anlita professionell hjälp. Det man däremot får tänka på är allt som kan gå fel om man inte är helt säker på vad man håller på med. Vattenläckor och dåligt lagda rör kan komma att kosta tusentals kronor i längden. Försäkringsbolaget täcker nämligen inte skador om inte rördragning, svetsning och eldragning sköts av en licensierad hantverkare. 

Ett tips är att googla exempelvis “bästa firman för rördragning i Jönköping” (eller var man nu bor), och att sedan ta sig en titt på hemsidor som dessa: https://www.certsvets.se/. Jämför sedan priser och välj din favorit.