Värmeservice

Värmeservice fixar den bästa värmen

Värmeservice fixar den bästa värmen

Kall och frusen? Då kan det vara läge att se över värmen inomhus. Idag finns det många olika sätt att få en skön inomhusvärme, och för att hitta rätt i djungeln av värmekällor är det bra att ta hjälp av en firma som har erfarenhet av värmeservice.

Pelletsbrännare, värmepumpar, radiatorer, solvärmepaneler – vilket av alla alternativen ska man egentligen välja? Det gäller att läsa på och tänka efter vad som blir bäst i längden. En pelletsbrännare kräver till exempel mer i arbetsinsats än en vanlig radiator, men å andra sidan kan det vara värt arbetet då man har större koll på åtgången av värme.

 

Lite tankar om olika värmekällor

Vad är en värmepump? Själva begreppet värmepump beskriver olika pumpar som ackumulerar värme. De olika typerna är markvärmepump, luftvärmepump, frånluftsvärmepump samt luft/luftvärmepump. Prisklasserna varierar när det gäller de olika pumparna, men vilken pump man än väljer minskas driftskostnaderna jämfört med direktverkande el eller oljeeldning.

Man kan också välja att värma upp sin fastighet med hjälp av en värmepanna som drivs med ved eller pellets. Har man tillgång till egen ved att elda och har möjlighet att lägga ned arbete så är det ett bra val rent kostnadsmässigt. Har man förvaringsutrymme för pellets är det också ett bra alternativ.

 

Solen värmer gott

Solceller blir allt vanligare på hustaken. Ofta används solcellspanelerna för att framställa el, men det finns även solvärmepaneler som lagrar värme. Fördelen med värme från solenergi är att energin är helt förnyelsebar. En nackdel kan dock vara att solcellerna inte kan producera så mycket värme under årets mörkare månader.

När det gäller radiatorer kan de vara med direktverkande el, vilket kan kosta mycket i längden. I äldre fastigheter är vattenburna radiatorer vanliga. Det är relativt lätt att byta från oljeeldning till någon av tidigare nämnda värmepumpar med hjälp av en erfaren firma.