Tandreglering

En fungerande tandhälsa

En fungerande tandhälsa

Tänder som inte växer åt rätt håll kan allvarligt påverka funktionen och till och med resultera i att rengöring är svårare, vilket leder till ökade risker för hål, inflammation i tandköttet och tandlossning. Att ha tänder som sitter på ett tillräckligt rätt sätt för att tuggande och rengöring ska fungera, är därför inte förknippat med utseende utan med funktion och har hälsoaspekter. Redan när barn börjar gå till tandläkaren undersöker man hur tänderna växer och är positionerade. Tandreglering sätts in så fort man känner att barnet är tillräckligt gammalt för att man ska veta hur tänderna placerar sig.

 

Rätt tand på rätt plats

Att tänder hittar fel placeringar är mycket vanligt, men det går att åtgärda med tid och envishet. I vissa fall kan operation bli aktuellt, men det absolut vanligaste är en korrigering genom enbart tandställning av något slag. Det kan vara en tandställning som endast korrigerar några tänder och ända upp till ett helt bett, både uppe och nere. Vissa tandställningar används endast en del av dygnet och en del sitter fasta. Men vilken typ av hjälpmedel som tandregleraren än väljer så går det att göra stor skillnad, och när en tand väl flyttat sig så kommer den inte flytta sig tillbaka till ursprungsläget igen utan korrigeringen är permanent.

 

 

Fylla på och dra ifrån

Om käken är trång och liten så kan det bli en tandreglering som innebär att man inte bara kan lösa situationen genom tandställning utan att man även behöver dra ut någon tand eller montera en stifttand, eller en brygga. Det kan vara om man genom olycka eller sprucken tand, fått dra ut en eller flera tänder och behöver fylla på för att kunna få fäste för korrigeringen av de övriga. Utdragning av tänder kan ske om det är för trångt i munnen och en tandställning inte kommer få spelrum för korrigering.